Ερευνα

Μπορεί μια σειρά από ενεργούς τεχνολόγους της εποχής μας που εργάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπτυξη τεχνολογιών για το Facebook, το Twitter και την Google να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για το δυστοπικό μέλλον της κυριαρχίας των smartphones στη ζωή μας (βλ. σχετικό άρθρο του «Guardian»),  ωστόσο οι φορητές συσκευές φαίνεται να προοιωνίζονται μια πραγματική επαναστάση στο άμεσο μέλλον στον τομέα της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας.

«Τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια θα δούμε μια εκθετική αύξηση τεχνολογιών σε πολλά διαφορετικά επίπεδα που θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη χρήση των smartphones και την καθημερινή ζωή μας» δήλωσε ο Γκλεν Μούλκαχι της RTE Tech μιλώντας πρόσφατα σε συνέδριο του περιοδικού «Mojo» στο Λονδίνο για την «κινητή δημοσιογραφία».

Ήδη όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να τραβήξουν και να μοντάρουν πλάνα για ρεπορτάζ και συνεντεύξεις δημιουργώντας ένα νέο είδος γραφής, όπου ο θεατής έλκεται περισσότερο από την αμεσότητα του αφηγητή και την αυθεντικότητα των εικόνων του παρά από την επαγγελματικό χαρακτήρα του οπτικοαστικού υλικού.

Η «δημοσιογραφία του δρόμου» θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη τάση στον τομέα της ενημέρωσης τα επόμενα χρόνια χάρις  και στα νέα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G που υπολογίζεται ότι θα έχουν εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έως το 2020 καθιστώντας ακόμα πιο γρήγορη τη μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου από smartphones και φορητές  συσκευές μέσω streaming. Αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται σε μικρή κλίμακα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Scroll to Top